Studiemiddag Alchemie
25 mei 2019 in de C.G. Jung Bibliotheek te Hilversum

Het bestuur van de C.G. Jung Bibliotheek organiseert op zaterdag 25 mei 2019 van 13.30 uur tot 16.00 uur een studiemiddag op haar locatie te Hilversum. Het thema is dit keer ALCHEMIE, waarbij wordt uitgegaan van het boek van Edward Edinger ‘Anatomy of the Psyche – Alchemical Symbolism in Psychotherapy’ en de afbeelding van Holbein’s Dodendans uit 1538. (1). De middag wordt verzorgd door Dr. Barbara Miller.

Leden van de IVAP en de NAAP, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom in de bibliotheek vanaf 13.00 uur. U wordt ontvangen met koffie of thee en na afloop wordt een drankje geserveerd. Zie voor aanmelden de website van de bibliotheek: www.cgjung-bibliotheek.nl. en klik dan door naar ‘actueel’. Hier worden u nadere gegevens verstrekt hoe u de bijdrage van 15 euro kunt voldoen. Het bestuur hoopt en verwacht dat de bijeenkomst, evenals die van vorig jaar, zal worden ervaren als verrijkend en verdiepend.

(1)
Het gereedschap van de alchemist: actieve imaginatie.

De dodendans van Holbein uit 1538 zal ons vertrekpunt zijn. We exploreren alchemistische beelden van mortificatio, vergelijkbaar met hoe de alchemist deze verkent in de ets van Holbein – dat wil zeggen, door actieve imaginatie. Jung begrijpt dat het doen ontstaan van een symbolisch beeld analoog is aan de fase van solutio van de alchemist en de imaginatieve substantie, dood, een voorbereiding is tot heel worden. We mortificeren onze drang tot ageren door deze drang te remmen, om dan door actieve imaginatie de patronen van dood en geboorte in een imaginair drama op te voeren (met als uitkomst een meer volkomen leven). Het is nogal een raadsel, een verkenning waard !