Programma Seminar Alchemie als symbooltaal in de Analytische Psychologie

Er worden 5 workshops gegeven, steeds op een zaterdag.
Data: 6 en 20 oktober 2018, 3 november, extra workshop 17 november 2018, 23 februari 2019, 23 maart 2019, steeds van 13:30 – 16:00 uur
Locatie: Eerste Weteringplantsoen 2C; 1017 SJ Amsterdam.

Alchemie was een tak van de natuurfilosofie waarin geleerden op speculatieve wijze de materie onderzochten. Alchemistische geschriften en gravures zijn voor de moderne mens vaak onbegrijpelijk en mysterieus. Carl Jung ontdekte in deze geschriften een symbooltaal, die als een projectie van dieptepsychologische patronen in de materie kan worden opgevat. Hiermee gaf hij deze oude natuurfilosofie – die nog niet door het latere verlichtingsdenken was beïnvloed – een geheel nieuwe, nu psychologische, betekenis.

6 oktober 2018, taal: Engels
Dr. Peter Forshaw: The Alchemists’ Images.

20 oktober 2018, taal: Engels
Dr. Barbara Miller: Correspondence, Soul and Immortality in Chinese Inner Alchemy and analytical psychology.

3 november 2018, taal: Engels
Dr. Barbara Miller: Self Cultivation, Return and Unity in Chinese Inner Alchemy and analytical psychology.

17 November 2018: extra workshop door Peter Forshaw, taal: Engels

23 februari 2019, taal: Engels (in tegenstelling tot eerder bericht)
Dr. Hans van den Hooff: Alchemie en psychische transformatie, deel 1: Solutio, Coagulatio, Morteficatio.

23 maart 2019, taal: Engels (in tegenstelling tot eerder bericht)
Dr. Hans van den Hooff: Alchemie en psychische transformatie, deel 2: Overdracht, tegenoverdracht en het Mysterium Coniunctionis.

Aanbevolen literatuur:

Edward F. Edinger, Anatomy of the Psyche, Open Court Publishing Company.

Over de sprekers:

Dr. Peter Forshaw is universitair hoofddocent geschiedenis van de Westerse esoterie in de vroeg moderne tijd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in bronnenonderzoek op het gebied van Alchemie, Magie en Kabbala, recentelijk vooral het werk Amphitheatrum sapientiae aeternae – Amphitheatre of Eternal Wisdom (1595/1609) van Heinrich Khunrath (1560-1605). Daarnaast is hij hoofd van het Ritman Research Instituut.

Dr. Hans van den Hooff is analyticus (C.G. Jung) en heeft een praktijk in Amsterdam en in Hilversum. Hij is lid van de Independent Group of Analytical Psychology (IGAP) en van de Nederlandse Associatie voor Analytische Psychologie (NAAP).

Dr. Barbara Helen Miller praktiseert in Hilversum en heeft een Master of Arts in Psychology and Religion, een Ph.D. in Anthropologie en is Graduate van het C G Jung Institute, Zürich. Zij is lid van de IAAP, AGAP, en NAAP.

Aanmelden

Er zijn maximaal 30 plaatsen beschikbaar. Een aantal hiervan is gereserveerd voor GZ psychologen, psychotherapeuten en psychoanalytici. Toewijzing van plaatsen gebeurt op een ‘wie het eerst komt’- basis. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan millerbh@telfort.nl onder vermelding van: naam, beroep en data van de workshop(s) waaraan u deel wilt nemen. U ontvangt een antwoord met aanwijzingen hoe te betalen.

De kosten zijn € 40 per zaterdag. Indien u zich voor alle vijf de zaterdagen wilt aanmelden kan dat voor € 180.

De aanmelding is definitief na betaling. Zo spoedig mogelijk na aanmelding ontvangt u bericht.